perjantai 16. elokuuta 2013

Torstai 15.8

Riikka heräili Antan asunnolta seitsemän jälkeen ja oli kahdeksan maissa jo osastolla. Matti oli jo aamupalalla. Antti oli nukkunut tosi hyvin sairaalan pehmoisella varavuoteella :) Lisäksi Mattia oli herätelty pari kertaa yöllä tajunnan tason seurannan takia. Aamulla oli käynyt kiukkuinen labrahoitaja ottamassa verikokeita. Oli kuitenkin antanut Matille tarran palkinnoksi piikittelystä. Oli otettu veriryhmä määrittelyä varten verikokeet sekä PVK ainakin. 
Soitettiin rummuilla, pelailtiin, leikittiin, pelattiin jääkiekkopeliä ja biljardia. Seurattiin vähän keihään karsintaheittoja. 
Lääkäri tuli käymään yhdeksän ja kymmenen välillä. Selvitti tilanteen alusta asti. Selvitteli sairasloma tarvetta. Soitteli neurokirurgille. Ei luvannut kummankaan poistua sairaalasta. Neurokirurgi olisi tulossa käymään klo 11-13 välillä.  ja selvitäisi tilannetta tarkemmin. Näyttäisi että leikkaus ei tule vielä tällä viikolle tapahtumaan eikä välttämättä vielä ensiviikollekaan. Alkuviikosta ilmoiteltaisiin tarkempi aika.  Näyttäisi että tänään voisi päästä vaikka kotiin leikkausta odottelemaan, koska Matin vointi on hyvä. Jos kotona tulee jotain ongelmia tulee ensin soittaa osastolle ja Oulussa tehdään arvio pitääkö lähteä Ouluun vai voiko mennä keskussairaalaan. Mietittiin myös sosiaalityöntekijän tapaamista. 
Matti söi kohtalaisen hyvin. 'Äiti miks oli pakko?' :) Jatkettiin soittelua ja tietokoneella pelailua.


Neurokirurgin juttusille mentiin siinä klo 12.15.  Paikalla oli lastenlääkäri sekä sairaanhoitaja. Neurokirurgi selvitti aivokuvat, näimme kasvaimen sijainnin. Selviteltiin leikkausta. Mitä tapahtuu ennen ja jälkeen. 
Kasvain on noin 2 cm halkaisijaltaan, tarkkarajainen. Sijaitsee pikkuaivojen ja aivorungon välissä. On kiinnittynyt pikkuaivoihin, aivorunkoon kiinnittymisestä ei tietoa, mutta se pahentaa tilannetta. Pikkuaivot palautuvat hyvin, mutta aivorunkoon ei voi mennä koskemaan, koska kaikki käskyt kulkevat sitä kautta. Kasvain ei tuki aivojen nestekiertoa, mutta kasvaessaan voi sen tehdä. Lääkäri kertoi, että harvemmin näkee näin pientä kasvainta, yleensä kasvain on 4-8cm halkaisijaltaan ennenkuin sitä havaitaan. Parempi tietenkin mitä aiemmin kasvain löytyy. Eli trampoliinistä oli todella hyötyä. 
Leikkausta edeltävänä päivänä tullaan osastolle. Anestesialääkäri tekee arvion nukutuskelpoisuudesta. Leikkaus on iso. Se tehdään takaraivon alueelta, joudutaan menemään pikkuaivojen läpi. Kalloon tehdään aukko, mutta se on jo jonkin verran luutunut ennenkuin pääsee kotiin. Leikkauksen jälkeen teholla menee vähintään neljä päivää, jos kaikki menee niinkuin pitää. Ensin ollaan aikuisten teholla pari päivää ja sitten lasten teholla paripäivää. Sitten siirrytään osastolle 51. Sairaalassa menee vähintään 1,5-2 viikkoa. Leikkauksen jälkeen Matti on huonossa kunnossa ainakin pari päivää. Pään liikuttaminen aiheuttaa pahoinvointia. Leikkauksen jälkeen voi olla toisen puolen heikkoutta, halvaus oireita. Tarvittaessa kuntoutus aloitetaan jo osastolla. Tarkemmat jatkohoitotoimenpiteet selviävät vasta leikkauksen jälkeen. Tarvitaanko syöpähoitoja. Tarkemmat tiedot kasvaimen laadusta tulevat parissa viikossa leikkauksen jälkeen. Kasvain vaikuttaisi hyvänlaatuiselta ja hyvissä ajoin löydetty.  Kasvain voi levitä selkäydin kanavaan. Tarkemmista tutkimuksista päätetään leikkauksen jälkeen.
Lääkäri tekee kotiutuspaerit ja päästään lähtemään kotiin. Maanantaina tai tiistaina sairaalasta soitetaan tarkempi leikkausaika. Ylilääkäri tulee lomilta maanantaina. 
Sosiaalityöntekijän aika siirtyy ainakin viikolla. Saadaan vielä osaston puhelinnumero jos Matille tulee jotain oireita. Ensin pitää soittaa osastolle. N. klo 13 päästiin lähtemään. Käytiin vielä hakemassa Antalta Riikan tavarat ja viemässä Merville Antan avain ja sitten kotiin päin. 
Raahen nurkilla pysähdyttiin pissalle ja kirpputorille. Kotona oltiin n. puoli kuusi. Mummo oli tehnyt ruokaa. Pappa, Mikko, Vilma ja Villekin olivat paikalla. Olipa kiva päästä kotiin. 
Taistelu pyykkivuorta vastaan jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti