maanantai 7. lokakuuta 2013

Paska päivä

Voi ressi mikä päivä. 
Aamulla mentiin yhdeksäksi osastolle. Aamupesut ja pisut oli tehty. Aamulla oli ollut kunnon kipu kohtaus. Oli pitänyt antaa kaksi kertaa Morfiini annos, eikä sittenkään meinannut helpottaa. Matti enimmäkseen nukkui. Välillä vähän aukaisi silmiä. Saattoi vastata joo tai ei jos kysyi jotain. Annettiin kuitenkin aamulääkkeet suuhun. Oli saanut aamulla vähän maitoa ja mehua. Nyt sitten oksensi kaiken ulos. Aika limaista oli. Lääkäri tutki Matin tietokoneen. Annettiin pahoinvointilääkettä. Sitten alkoivat hoitamaan muiden potilaiden asioita. Äiti ja isä lähti syömään. Sanoivat kierron loppuvan siinä kahdentoista maissa. 
Kävästiin syömässä ja kun palattiin kahdentoista maissa ei päästykään heti sisään. Huoneessa tehtiin jotain tutkimusta.
Matille.
Selkäydinpunktiota.
No se onkin hyvä merkki.
Päästiin huoneeseen ja Matti oli tietenkin kevyesti nukutettu. Eli ei toivoa että heräilisi nytkään. Kohta lääkäri vielä laittoi valtimokanyylin. Sitä saatiin jäädä katsomaan ja rauhoittelemaan Mattia. Eli siinä vaiheessa osasi vähän vastustella. Vähän käänneltiin ja väänneltiin. Onneksi osui ensimmäisellä kerralla kohdille ja puudutusainetta ja kipulääkettäkin oli varmaan saanut. Otettiin verikokeet ja antibiootit aloitettiin. 
Aloitettiin Morfiini jakuvana, säännöllisenä, vihdoin ja viimein. Ei tarvinnut kuin kaksi kivun läpi lyöntiä ennenkuin se saatiin. Tarvittaessa annoksethan ei siinä meinaanneet enää riittää. Mietin vaan että miten tässä näin kävi. Ison leikkauksen jälkeen kipulääkkeenä panadol kolme kertaa päivässä. 
Hoitajien raportin aikana käytiin tutustumassa vanhempien huoneeseen, joka sijaitsee kätevästi vessojen kanssa osaston ulkopuolella. Tarttee joka kerta soittaa kelloa, että pääsee takaisin osastolle. Viihtyisä huone, vettäkin sai haettua vessasta ja lukemisina Systerilehti. Hauska sinänsä.
Viiden maissa käytiin taas syömässä. Ihan oikeita taukojakin pidettiin tänään, koska Matti oli niin väsynyt. 
Iltasella kävi lääkäri katsomassa labrat koneelta. Kävi lopulta jopa katsomassa Mattia kun naapurisängyn hoitaja vähän huolestui Matin uneliaisuudesta ja näköongelmista. Kävi katsomassa lampulla silmät ja vähän raajojen liikkeitä. Kaikki ihan jees. Tarkensi kuitenkin vähän katsetta eri ihmisiin. Ja tappeli vastaan kun yritettiin kääntää toiselle kyljelle. Hoitaja antoi vähän ylimääräistä morfiinia että saadaan vaihdettua kylkeä ja vähän vaihdettua tyynyä kuivaan. Lääkäri mainitsi että selkäydinenste näytteessä oli leukosyytit koholla joka viittaisi tulehdukseen. Pikaviljelyvastauksessa ei kuitenkaan kasvua. Aiemmin illalla tentattiin hoitajaa verikokeista ja saatiin lukea leikkauskertomuskin. Nyt on muuten puolet Oyssin neurokirugeista hoitanu Mattia.
Saatiin lopulta käännettyä. Valitteli kipua päässä. Rauhoittui vähitellen. Kohta alkoi kuitenkin hokea että pää on kipeä ja ekaa kertaa piti silmiäkin auki pitkään. Ylimääräistä kipulääkettä ei voinut kuitenkaan antaa koska oli vasta saanut. Sai sitten 'panadolin' ajallaan suoneen. Se ei kyllä auttanut. Mutta sinnepä jäi hoitaja selittämään kipeälle itkeävlle pojalle, joka halus äitin ja isän paikalle ja joka ei pystynyt nukkumaan koska pää on kipeä, että pää ei voi nyt olla kipeä. Vielä.
Oli harmi lähteä kun Matti oli ensimmäistä kertaa hereillä vähän pitempään. Ja jäi itkemään. 






3 kommenttia:

  1. Voi että, kuinka karmea päivä. Olette olleet mielessä ja rukouksissa. Voimia ja rauhaa kaiken keskelle!

    VastaaPoista
  2. Voi surku :(
    Voimia Matille ja teille kaikille, ootte paljon mielessä.
    -emu

    VastaaPoista
  3. Oi voi. Olette ajatuksissa ja rukouksissa. Jeesus sais nyt pian parantaa Matin. Voimia sinne! Halaus!
    /Ankku

    VastaaPoista